Daging Bakar Ala Thai

Resepi Daging Bakar Ala Thai

Bahan:


Daging 1/4 Kilo (Selalu kami beli daging segar)
Bawang Putih 3 ulas
Bawang Merah 1 ulas
Kicap Manis 2 sudu Besar
Sos Tiram 1 sudu Besar
Garam secukup rasa
Gula jika perlu
Serai 1 Batang



Cara buat :

Kisar bawang putih, bawang merah, serai, garam dan gula sampai lumat. kemudian campurkan kicap manis dan sos tiram. Gaul rata kesemua bahan bersama daging. masukkan dalam bekas/zipper bag, dan perapkan selama 3 jam di dalam peti ais. makin lama perapan, makin sedap rasanya. Sebelum bakar, grill sedikit daging atas pan bagi luaran nya masak sedikit, kemudian baru bakarkan dalam oven. tujuannya untuk mengekalkan juice daging dan menjadikan daging lembut.

Air Asam

Cili Padi ikut suka nak pedas mana
Cili Merah
Belacan
Bawang Putih 2 ulas
Bawang Besar 1 biji
Gula 1/2 sudu kecil
Garam secukup rasa
Limau nipis 1 biji
Air Asam Jawa

Masukkan semua bahan dalam blender, kisar sampai lumat. siap!

No comments:

Post a Comment