SERUNDING DAGING JOM BACA RESEPINYA

SERUNDING DAGING JOM BACA RESEPINYA


BAHAN-BAHAN:


πŸ“Œ500 gm daging- direbus dan disiat halus
πŸ“Œ100 gm serbuk kari
πŸ“Œ50 gm jintan manis
πŸ“Œ50 gm jintan putih
πŸ“Œ50 gm serbuk ketumbar
πŸ“Œ100 gm cili kering yang telah dikisar
πŸ“Œ200 ml santan
πŸ“Œ250 ml minyak masak
πŸ“ŒGaram secukup rasa
πŸ“ŒGula secukup rasa

BAHAN-BAHAN KISAR


πŸ“Œ3 cm lengkuas
πŸ“Œ3 cm halia
πŸ“Œ100 gm bawang merah
πŸ“Œ60 gm bawang putih
πŸ“Œ5 batang serai
πŸ“Œ60 gm kunyit hidup

CARA MEMASAKNYA:

🍭1. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar sehingga garing.

🍭2. Kemudian masukkan cili kering, serbuk kari, jintan manis, jintan putih dan ketumbar.

🍭3. Setelah garing, masukkan santan dan biarkan sehingga mendidih.

🍭4. Kemudian masukkan daging yang telah disiat-siat tadi bersama dengan garam dan gula secukup rasa.

🍭5. Masak sehingga kering menggunakan api yang perlahan dan sedia untuk dihidang.

SELAMAT MENCUBA...



No comments:

Post a Comment