CARA NAK MASAK PULUT KUNING
 
Bahan-Bahan: 
- 
-  500g beras pulut 
 
-  1 sudu kecil kunyit 
 
-  air secukupnya, untuk rendam pulut 
 
-  2 cawan santan pekat 
 
-  garam secukup rasa 
 
-  3-4 helai daun pandan 
 
 
 
 
 Cara Penyediaan: 
- 
-  Rendam pulut yang digaul bersama kunyit sehingga lembut atau semalaman. Minimum 6 jam. 
 
-  Toskan pulut (buang airnya). Susun daun pandan di atas dulang pengukus dan letak beras pulut di atasnya. 
 
-  Panaskan pengukus, dan kukus beras pulut selama 1/2 jam atau sehingga lembut. Angkat dan masukkan di dalam mangkuk besar. 
 
-  Kacau santan bersama garam secukup rasa. Tuang santan ke dalam 
pulut dan rehatkan sehingga santan meresap. Gemburkan pulut dengan garfu
 dan sedia untuk dihidang. 
 
 
 
 
 
 
          
      
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No comments:
Post a Comment